El nacionalisme, des de la sociologia

He llegit el llibre Nacionalisme de Craig Calhoun, publicat en valencià per la meritòria editorial Afers (és el penúltim volum de la col·lecció "El món de les nacions"). M’ha agradat menys que el magnífic Nacionalisme banal de Michael Billig, també editat per la mateixa editorial i col·lecció, però cal reconéixer que este professor de la New York University aposta per una visió més àmplia i comprensiva a la que ens tenen acostumats no pocs professors madrilenys com paradigmàticament Andrés de Blas Guerrero.
 

[@more@]D’entrada, coincidisc amb Billig en incloure l’estudi del nacionalisme latent (o banal), eixe que no sempre s’afirma (però que li sap molt malament quan xiulen el "seu" himne "nacional") o fins i tot es nega (Patxi López com a suposat lehendakari "no nacionalista") i destaca la importància que ha tingut i que té en la vida moderna: "El nacionalisme és significatiu no només en les crisis i els conflictes manifests. És fonamental en les identitats col·lectives de l’època moderna, i en la forma específica que ha predominat en els darrers dos-cents anys. De fet, el nacionalisme no és sols un tema polític, sinó també relatiu a la cultura i a la identitat personal".

A més, si "la forma moderna de l’estat és en si mateixa una institució de naturalesa essencialment cultural", és més fàcil entendre com l’estat-nació té moltes dificultats per esdevenir culturalment neutral davant els seus ciutadans. A Espanya, per exemple, els "nacionals" que no tenen el castellà com a llengua pròpia tenen moltes dificultats per poder exercir els seus drets lingüístics i això no és una casualitat, sinó una conseqüència directa de l’acció, nacionalitzadora, nacionalista, de l’estat. Tanmateix, per als espanyolistes, el seu nacionalisme els resulta invisible. Ells, "simplement", són espanyols. Els nacionalistes són els "altres"…

 

  Craig Calhoun

 

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.