Alguna cosa més que contenidors d’idees…

He llegit un llibre succinte de Jordi Xifra sobre els think tanks (en la col·lecció Vull Saber, una altra molt bona iniciativa de la Universitat Oberta de Catalunya). Els think tanks són alguna cosa més que simples contenidors d’idees, són més aviat centres difusors d’deologia, divulgadors d’una manera particular d’entendre les societats actuals.

 Portada del llibre de Jordi Xifra

[@more@]

Estos laboratoris de creació de percepcions polítiques, d’elaboració de discursos, de forjadors d’influències sobre les opinions públiques han tingut, tenen (i, previsiblament tindran encara més) una capacitat molt destacada d’imaginar i de moldejar el clima necessari per prendre determinades decisions importants. En este sentit, són uns grups de pressió específics i particularment rellevants.

A l’estat espanyol a pocs se li escapa la importància de FAES, vinculada al PP. Hi ha també think tanks progressistes, com la Fundación Alternativas, o directament vinculades al PSOE, com la Fundación Pablo Iglesias, la Fundación Sistema, la Jaime Vera o la Ramón Rubial. En les relacions internacionals es conta amb el Real Instituto Elcano, la Fundación para las Relaciones Internacionales (FRIDE) y el Centre d’Investigació de Relacions Internacionals i Desenvolupament (CIDOB).

Entre els nacionalismes peninsulars sense estat destaca la Sabino Arana Fundazioa o la Trías Fargas o el Centre d’Estudis Jordi Pujol. Que no hi haja cap think tank del valencianisme és un altre símptoma de la minorització social que patix…

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.