La polèmica identitat dels valencians

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat un working paper al professor de la Universitat de València Joaquín Martín Cubas titolat La polémica identidad de los valencianos: a propósito de las reformas de los estatutos de autonomía.

El paper té més d'un element discutible (considera, per exemple, que tots aquells defensors del terme País Valencià, terme aprovat precisament a l'Estatut de Benicàssim i que fou modificat unilateralment a Madrid, són defensors d'uns "hipotètics Països Catalans") però presenta un panorama actual de les identitats nacionals del País Valencià.

[@more@]

Amb una visió identitària probablement massa simplista i maniquea en l'esfera simbòlica, Martín Cubas, tot prenent el qüestionable model d'Ismael Vallés divideix en cinc els models identitaris valencians: 1) fusterianista clàssic; 2) neofusterianista tercera via; 3) constitucional o estaturi; 4) "blaverista" i 5) espanyolista uniformista.

Aquesta taxonomia pretén proposar un model considerat central, dit precisament constitucional o estaturi, i d'altres de perifèrics, bé de "catalanistes" bé d'anticatalanistes. Este espai central, en certa mesura considerat "neutre" simbològicament (quan no ho és, evidentment) estaria "basat en el pacte estaturari de 1982" i suposadament "abandonaria el nacionalisme espanyol unitarista" i "defendria la construcció d'un projecte polític propi però amb una certa indefinició en allò cultural".

Per baixar-vos gratuïtament el treball de Martín Cubas punxeu ací.

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: La polèmica identitat dels valencians

  1. Soca diu:

    Coincidixc. Posar el centre al pacte del 82 -que després s’ha tornat a fer al 2006- per part del PP-PSOE els ho posa molt còmode.
    I expulsa, de nou, el valencianisme d’un hipotètic centre.
    Vaig trober el text a la xarxa la setmana passada, però estes breus ratlles teues són imprescindibles per no perdre’s en el bosc de la identitat.

  2. Gràcies al teu bloc he conegut i llegit el ‘paper’ que esmentes. Molt interessants els teus escrits.

    http://www.elpatidescobert.cat/

Els comentaris estan tancats.