Herzl o la força de les idees

L’altre dia vaig llegir L’estat dels jueus de Theodor Herzl. Encara no tenia una edició a l’abast i la traducció valenciana de la col·lecció "Breviaris" de la Universitat de Valèncai em permeté topar-me amb un clàssic del pensament polític que, com tants d’altres, encara tenia pendent. Una altra bona iniciativa de les PUV.

L'Estat dels jueus

[@more@]

El que més em sorprengué de l’assaig fou el pessimisme absolut, pràcticament cinc dècades abans de l’Holocaust, sobre la condició persistent de l’antisemitisme entre els europeus. Com ens indica Gustau Muñoz en el pròleg, cobrir com a periodista el cas Dreyfus marcà Herzl definitivament. Ni assimilant-se, els jueus serien respectats. Tampoc a la França pretesament liberal i igualitària, la pàtria imaginada de la llibertat, de la igualtat i de la solidaritat.

L’única solució, doncs, era crear un estat, una institució política sobirana, per al poble jueu. El 1948, cinquanta-dos anys després de la publicació de "Den Judenstaat", es proclamava l’estat d’Israel. Ni la llengua, ni la bandera, ni l’organització social foren les que visionà Herzl, però aquesta obra ens mostra tres coses: 1) l’arrelament de l’antisemitisme; 2) la lluita d’una part, al principi, minoritària dels jueus, els sionistes i 3) la força, immensa, de les idees.

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.