Recordar els conflictes oblidats

L’associació Estudiants sense Fronteres tingué l’amabilitat de tornar a invitar-me a una xarrada al voltant de Txetxènia. Esta vegada era una jornada que també incloia els conflictes de Darfur i del Sàhara Occidental. Se celebrà ahir a l’Auditori Montaner del Col·legi Lluís Vives. Decidiren anomenar-la, d’una manera particularment encertada, Conflictes Oblidats.

Alguns dels membres actius de la secció valenciana, Julio Souto i Nello Schisano, són estudiants de l’assignatura de Sociologia del Sistema Polític del curs 2006-2007 (de fet, tenen publicat al bloc respectivament un assaig sobre Sartori i sobre Buruma i Margalit que podeu visitar punxant ací o ací) i vull felicitar-los per això. Massa vegades s’ha acusat a l’actual generació de jóvens de passotisme i d’indiferència  i el compromís de tots dos i d’altres demostra que si més no esta valoració presenta notòries excepcions.

(Enciclopèdia Catalana)

[@more@]

Després de la presentació d’Álvaro La Parra, president dels Estudiants sense Fronteres a la Universitat de València i de la meua introducció a les causes i la situació del conflicte russo-txetxé, projectaren la més que recomanable pel·lícula de Manon Loizeau  Grozni, crònica d’una desaparició, un documental que tot i que era la tercera vegada que el veia em tornà a impactar, a indignar-me i a emocionar-me.

Per arredonir-lo l’estudiant txetxena Raisa Borschigova qui, gràcies a Estudiants sense Fronteres està cursant la carrera de periodisme a París, ens donà un testimoni personal de la difícil situació que es viu a Grozni i al conjunt de Txetxènia. Molt elegant, ens digué que molts txetxens creuen que han sigut oblidats pels governs i per les societats occidentals.

A les dotze en punt del migdia guardàrem un minut de silenci per la mort de Daniel Oliver, precisament per no oblidar a un altre jove solidari i no indiferent davant la violència. Les jornades es completaren amb la participació d’Aloïs Hug, responsable de la missió de Metges sense Fronteres a Darfur; Musthapha M-Lamin, A., secretari del Col·lectiu de la Joventut Saharaui i Salvador Pallarés, representant de l’Associació Comarcal d’Ajuda al Poble Saharaui (ACAPS) de La Safor així com la projecció del documental Invisibles.

 L’ONU calcula que han mort 200.000 persones en Darfur

L’oblit del qual ens parlava Borschigova és responsabilitat de tots i de totes capgirar-lo. Amb iniciatives com les dels Estudiants sense Fronteres i altres des de la societat civil, amb la pressió de molts ciudadans i grups perquè els governs occidentals no es desentenguen de la vida i dels drets més fonamentals de molts humans i amb la denúncia dels règims rus, sudanés i marroquí, responsables en bona mesures de les crisis humanitàries de Txetxènia, Darfur i Sàhara Occidental, contribuirem a què els seus drets no es vulneren impunement. T’invite a que tu també poses el teu granet de sorra, a que no oblides, a que no oblidem…

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.