Ceuta, Melilla… i Gibraltar

Què haguera ocorregut si la Reina de Gran Bretanya i Irlanda del Nord haguera fet una visita oficial a Gibraltar? I si haguera afirmat la britanicitat de Gibraltar? Com haguren reaccionat els mitjans de comunicació espanyols? I el govern espanyol?

Sempre hi haurà qui dirà que Ceuta i Melilla d'una banda i Gibraltar de l'altra no són comparables. Que Ceuta i Melilla ja eren "espanyoles" abans de la creació del Marroc, que Gibraltar fou extirpada d'Espanya, que si no sé què… Evidentment són dues realitats distintes, però no tant.

[@more@]

Perquè allò cert és que Ceuta i Melilla té un alt valor sentimental per al nacionalisme espanyol i alhora per al nacionalisme marroquí, igualment que Gibraltar per al nacionalisme britànic i espanyol. I és la perspectiva espanyolista la que ara m'interessa analitzar: es considera completament "normal" que el Cap de l'Estat visite dues ciutats autònomes de la "nació espanyola". I és considera plenament "normal" l'exaltació espanyolista (patriòtica, en terminologia políticament correcta) que ha suposat la visita reial a estos enclavaments africans: que si s'han esgotat les banderes espanyoles, que si els ceutís i melillencs s'han "volcat" amb els reis, etc… I, en el mateix sentit, es percep "incomprensible" el posicionament del govern marroquí.

Tanmateix, amb tota probabilitat

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.