Annàpolis, un nou intent de pau entre israelians i palestins

George Bush, que acaba el seu segon mandat presidencial l'any vinent, ha propiciat finalment una trobada entre els màxims mandataris israelians i palestins per tal d'intentar trobar una resolució pactada d'un conflicte que dura si més no seixanta anys.

La trobada d'Annàpolis ha sigut un nou intent de búsqueda de la pau. El darrer intent semblant entre Iàssir Arafat i Ehud Barak promogut per Bill Clinton a Camp Davis acabà en un fracàs rotund. Molts analistes afirmaren que difícilment Israel anirà més enllà del que oferí Barak però Arafat, probablement per por a ser considerat un "traïdor" per una part important dels grups palestins, no s'hi avingué. El fracàs de Camp Davis condugué a la segona Intifada.

[@more@]

Les interpretacions de les conseqüències d'Annàpolis varien. Però, en general, no hi ha un excessiu entusiasme en què puga quallar una pau estable. Els elements positius, a banda de la implicació nord-americana, han sigut la participació de Síria i d'Àrabia Saudí, dos actors particularment importants en la regió (vegeu l'article, en anglés, de R.G. Khouri al Jordan Times). Els dubtes venen condicionats per la feblesa tant del govern israelí com del palestí per poder "imposar" un acord i, particularment, estos últims amb l'oposició activa de Hamàs, que control·la, no ho oblidem, la franja de Gaza (en este sentit és molt interessant llegir l'article, en castellà, d'Álvaro de Vasconcelos El fantasma de Hamas en Anápolis).

Ehud Olmert i el partit Kadima fundat per Ariel Sharon són una incògnita. Les enquestes atorguen un baix índex de popularitat a Olmert. D'altra banda Mahmoud Abbas encara sembla estar en una situació de major feblesa entre la comunitat palestina. De fet, no perdé les anteriors eleccions legislatives contra Hamàs i ha perdut el control de la franja de Gaza, en mans dels islamistes.

L'anunciada pau per 2008, encara, està més prop dels desigs que no de la realitat.

Quant a vicentflor

Vicent Flor nasqué l'any 1971 a València, ciutat on hi hi viu. És llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i també en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor en Sociologia per la Universitat de València. Des de 2000 és professor de Sociologia de la Universitat de València i professor tutor de la UNED.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.